05apr2019
 

Hans Zwaal, 13 jaar bevlogen trainer bij AFC Taba stopt volgend seizoen als hoofdtrainer.

Mede onder leiding van Hans Zwaal is Taba gegroeid tot een voetbalvereniging met een duidelijk accent op voetbal zonder de sociale en gezellige sfeer van Taba aan te tasten.

De huidige Zondag 1 is een geduchte tegenstander. Zei de tegenstander vorig jaar nog ‘Leuk team heb je Hans en bedankt voor de punten hè’, hoor je ze nu of zwijgen of schuchter zeggen ‘Leuk team, Hans, wel jammer voor ons dat jullie ook nog eens de punten meenemen’.

Hans Zwaal deed zijn intree bij Taba toen zijn zoons op jonge leeftijd een balletje wilden trappen. Als volleerd keeper in het amateurvoetbal regio Den Haag wilde hij zich in eerste instantie niet met de trainingen van zijn zoons bemoeien, maar al snel vroeg hij zich af waarom Taba koos voor die strategie en niet een andere?

“De jeugd van Taba was toch wel heel gezellig maar als we om 10 uur een wedstrijd hadden, dan kwamen ze om 10 uur aan. Dat vonden ze normaal. Dan is het niet verrassend dat ze in 10 minuten met 4 – 0 achter of zelfs al na 3 minuten al met 4-0 achter stonden.”

Dat was het punt waarop Hans Zwaal besloot met een aantal anderen binnen de club te gaan bouwen naar prestatiesport met behoud van de Tabacultuur. Van groot belang daarbij was de bouw van een solide brug tussen de jeugd en de senioren. Om deze tot stand te brengen kreeg hij hulp van Hans Bergsma. Een succesvol duo bleek. Tweederde van het huidige selectieteam van Taba speelde in de jeugd van Taba.

“De overgang naar de senioren is echt een lastige hobbel voor veel spelers. Ik heb in mijn jaren als trainer de D1, C1, B1 én A1 getraind en ben toen doorgestroomd met een aantal spelers naar de Zondag 1. Je neemt ze dan mee in het kielzog. Daarnaast trainde Hans Bergsma de B1, waar veel jongens doorstroomden naar de Zondag 2.”

De samenwerking met Hans Bergsma en de TC2 opleiding heeft Hans geholpen een aanvallende en succesvolle speelwijze te ontwikkelen.

Met trots kijkt hij terug op 4 jaar hoofdtrainerschap van de Zondag 1. Het team dat promoveerde van de vijfde naar de vierde klasse. Dat was niet voor het eerst, maar het was wel voor het eerst dat de Zondag 1 niet meteen weer terug degradeerde en zich nu ontwikkelt tot een ploeg in de middenmoot.

De Zondag 1 speelt nu aanvallend, wil het spel aan de bal maken en zoveel mogelijk op de helft van de tegenpartij verdedigen. Hoe hij denkt dat de jongens het in de toekomst gaan doen?

“Ik denk wel dat de jongens mondig genoeg zijn om aan te geven hoe zij zelf graag willen spelen. Dus ik verwacht dat de stijgende lijn zich onder de komende trainer zal doorzetten. We draaien nu goed mee in de vierde klasse en zijn een gerespecteerde tegenstander. De groei is er nog lang niet uit.”

300