05feb2017
 

In een jaar dat de historie van Taba als vanzelf naar ons toe lijkt te komen, krijgen we plotsklaps Anne Tuintjer voor onze kiezen. Onderstaande drie mails vertellen een groot deel van het verhaal.

Groningen, 7 december 2016

“Goedemiddag. Hierbij een bericht vanuit Groningen. Wij zijn Het Medaillehuis Suurd, leverancier van sportprijzen en graveerbedrijf. Er is in 2002 een beker bij ons binnen gebracht die gegraveerd moest worden. Dit is in opdracht gegaan van dhr. […] er moest toen voor 2002 A.C. Lenstra gegraveerd worden. Het is een heel oude beker, volgens mij is de eerste naam die erin gegraveerd is van 1983. Heb een foto bijgevoegd of u de beker herkend. Wij kunnen vanaf het begin geen telefonisch contact krijgen met dhr. […] die hem in 2002 langs gebracht heeft. Wij zijn de “oude” spullen wat opruimen. Heeft u nog interesse in deze beker anders gaan we deze weg doen”.

Een dag later staat, kosteloos door Geert van het Medaillehuis Suurd verstuurd, de wisselbeker van het Anne Tuintjer toernooi in Amsterdam. Navraag bij Bert en Aad levert het volgende op:

Amsterdam, 8/9 december 2016

Aad: “Hee, roemrucht toernooi op Hemelvaartsdag vroeger, eindelijk terecht, deze beker. Lang verhaal. Optredens van Jules Deelder, Armand, Matthias de Boer, en zoveel goede bands en bandjes. Gr Aad.”

Bert: “Ongelooflijk dat die beker nog boven water is gekomen, er is indertijd nog een zoektocht naar ondernomen, zonder resultaat, en kijk nu! Wat betreft beelden, daar heb ik wat van op dvd, maar misschien kan ik via Hans (oud lid van Taba) nog aan andere beelden komen, ik spreek hem binnenkort. Ook kunnen Aad en ik nog wel het een en ander vertellen over die tijd, we hebben het er nog regelmatig over, zoals alleen oude lullen dat kunnen. Bij deze kan ik Aad dan ook vertellen dat begin dit jaar Matthias de Boer is overleden, toch een hoogtepunt op een van die memorabele avonden na het toernooi! Wat de beker betreft, toen we besloten tot dit toernooi, hebben we uit de onuitputtelijke voorraad bekers zo’n beetje de lelijkste gepakt en die omgedoopt tot wisselbeker, ach een toernooi met een knipoog, met op het hoogtepunt twaalf teams uit het hele land, na het toernooi eten, en daarna feest tot in de late uurtjes, soms met optredens van bands, Jules Deelder, Matthias de Boer de wereldberoemde entertainer uit de Zaanstreek, etc. Kom nu nog mensen tegen die het over die feesten hadden! Als ik op de club ben praten we er verder over, groet Bert”

En dan als klap op de vuurpijl: uniek beeldmateriaal van het Anne Tuintjer toernooi uit 1986. Uiteindelijk heeft het toernooi rond de 25 jaar bestaan (waarschijnlijk vanaf 1982). Op de beelden natuurlijk Anne Tuintjer zelf: een markante jongen uit Drenthe naar wie het toernooi is vernoemd. Maar ook zeer bijzonder voor wie hem niet gekend heeft: héél kort beelden van (ome) Harry Riemersma, bovengemiddeld getalenteerde Taba keeper in de jaren jaren ’30 en ’40, maar vooral natuurlijk ook Taba icoon (zie schilderij boven bestuurskamer, en historische borden buiten). Vraag Bert en Aad vooral naar de verhalen rondom het toernooi, later vind de precieze geschiedschrijving wel plaats.

Ergée

714