18jul2014
 

Vanochtend (vrijdag 18 juli) bereikte ons het verschrikkelijke verdrietige nieuws dat bij de vliegramp van donderdag 17 juli het gezin Kamsma is omgekomen. Guo speelde het afgelopen jaar in de E6 en zou komend seizoen in de D4 gaan spelen, vader Theo speelde enige jaren in het team van onze Zaterdagveteranen 1 en heeft zich ook jarenlang verdienstelijk gemaakt als coach van onze jeugd.

Het is nog nauwelijks te bevatten, ons diepe medeleven gaat uit naar achterblijvende familie en vrienden.

Bestuur en medewerkers van AFC Taba

Theo Kamsma, Karin Bras en Qui Kamsma

Theo Kamsma en Karin Bras hielden van Indonesië. Karin deed er jaren onderzoek. Theo bezocht haar vaak tijdens zijn lange vakanties. Hij sprak de taal, Bahasa Indonesia, goed. In 2010 promoveerde hij met een onderzoek naar het Joodse zakenleven in Indonesië, Maleisië en Singapore.

Theo en Karin hadden een Chinees jongetje geadopteerd: Qui. Op zondag gingen ze vaak samen naar Artis, waar Qui tekenles had.
Theo was docent Integrale Veiligheidskunde op de Academie van Bestuur, Recht en Veiligheid van de Haagse Hogeschool. Karin was sinds 2003 werkzaam als docente leisure op Hogeschool Inholland. Daarnaast was ze afstudeerbegeleider.

Tussen 1992 en 1998 werkte Theo op de tijdschriftenafdeling van het Athenaeum Nieuwscentrum in Amsterdam. Oud-collega’s omschrijven hem als een ‘rustige, vriendelijke en op een bepaalde manier onpeilbare man’. Een van hen kwam hem een jaar geleden tegen op straat. ‘Hij zag er gelukkig uit.’

bron: de Volkskrant, 21 juli 2014

Theo Kamsma (54), Karin Bras (53) en hun zoon Guo Kamsma (11)

De familie mailt aan de Volkskrant: ‘Theo, Karin en Guo waren ‘wereldburgers’. De Pijp was hun thuisbasis, maar ze voelden zich net zo goed thuis in China, waar Guo vandaan kwam, of in Indonesië, waar Theo en Karin hun promotieonderzoek hebben uitgevoerd. Twee jaar geleden lieten ze Guo zijn land van herkomst zien – een zeer indrukwekkende reis. Dit jaar wilden ze Guo hun geliefde Indonesië laten zien, in het bijzonder Bali en Lombok.

Theo Kamsma was docent Integrale Veiligheid aan de Haagse Hogeschool. Karin Bras was docent aan de opleiding Hoger Toeristisch en Recreatief Onderwijs, Hogeschool InHolland. Beiden werden gewaardeerd door collega’s en studenten vanwege hun grote kennis en hun integere en betrokken aanpak. ‘Belezen, intellectueel, kritisch, principieel, genuanceerd, met een groot gevoel voor humor en voor het absurde en chaotische in het leven.’ Zo omschrijft hun omgeving hen.

Het was een hecht en warm gezin, met veel aandacht voor familie en vrienden, voor de wereld om hen heen. Vrijwel ieder weekend gingen ze naar Theo’s moeder in Brabant. Dan belde Guo wanneer ze kwamen zodat ze tijd genoeg had om ‘omasoep’ te maken: soep, getrokken van runderstaart – daar was ie gek op.

Guo was een geliefde leerling van de Derde Daltonschool in De Pijp. Hij zou na de vakantie naar groep 8 gaan. Hij hield van voetbal, Lego, spelen met zijn vele vriendjes en vriendinnetjes. Hij was een tekenwonder. Zo had hij vorig jaar, zo jong als hij was, het ontwerp gemaakt voor De Kleine Nicolaas, een nieuwe basisschool in Amsterdam: een tekening van een vrolijk jochie, zo snel dat zijn tas hem bijna niet bij kan houden. Snelle vrolijke Kleine Nicolaas – snelle vrolijke grote kleine Guo.’

De familie Kamsma – Bras op een foto vlak voor vertrek op Schiphol en het logo van OBS De Kleine Nicolaas, dat Guo Kamsma ontwierp. De foto’s zijn door de familie toegezonden aan de Volkskrant. © Familie Kamsma – Bras.

bron: de Volkskrant, 23 juli 2014

Lees hier het artikel uit Het Parool van 23 juli 2014.

Lees hier het artikel uit De Volkskrant van 17 juli 2015.

1.665