28mrt2009
 

28 maart 2009

Zo jongelui, al dat harde werken, al dat steeds goed spelen maar net dan niet: in één klap weg. DCG uit: 3-3! Zoals we dat vroeger zeiden: punt in de tas mee naar huis! Tegen een knap voetballende tegenstander. Fantastisch! En weten jullie wat ik nou zo mooi vind: het is niet alleen maar door heel erg hard of fanatiek voetballen tot stand gekomen… nee, ook gewoon door slim datgene te doen wat je moet doen in een wedstrijd. Nou ja, niet alleen dat, want er werd toch ook weer verschrikkelijk hard gebikkeld soms. Op een gegeven moment vlogen Jip en Flint tijdens een achtervolging in een soort van salto door de lucht: Jip moest even flink schudden met z’n hoofd, en Flint had een tand door z’n lip, er was flink wat bloed te zien. Maar die Flint: buiten het veld een ongelooflijk leuke en rustige jongen, slim en sociaal, maar binnen het veld verandert `ie in een soort van SAS commando. Het was even knipperen met de ogen, en een paar minuten later ging ‘ie weer vol de duels in. Een speler naar m’n hart. En zo lopen er nog een paar rond!

Tijgers, jullie weten dat je een wedstrijd wint door in eerste instantie hard en slim te werken: de goals komen dan vanzelf. Ik heb ‘t daarom eigenlijk nooit zo heel erg over hoe mooi doelpunten waren. Maar dit keer wil ik er toch eentje uithalen. De vrije trap van Maas. Het hele jaar trainen we al op schieten en passen (en Maas voetbalt ook flink op straat en school): wat vind ik het dan heerlijk als onze koele kikker werkelijk een beauty van een goal uit zo’n spelmoment scoort. Bal op 15 meter: concentratie perfect, kijken perfect, aanloop perfect, bal op een fluwelen manier raken, en een kanonskogel met precisie langs de tegenstander, én met briljante stuit voor de keeper in het netje leggen. Grandioos! Een beloning voor z’n inzet altijd. Even terzijde: Maas, ik vind je hoekschoppen ook perfect en levensgevaarlijk!

We kwamen voor het eerst dit seizoen op voorsprong. Na geconcentreerd verdedigen werd Sem weggestuurd van het middenveld en zoals Sem dat kan denderde hij a la Thierry Henry de tegenstander voorbij en pegelde `m langs de doelman. Iza stond eerste helft op goal: wat een genot om te zien. Uitkomen, harde schoten stoppen, en een fantastisch trap uit de handen die ons meteen weer in de aanval brengt. We hebben eigenlijk geen betere keeper dan Iza. Helaas scoorde DCG met een fraaie en onhoudbare bal de 1-1. Maar waar soms het koppie een beetje gaat hangen, en de tegenstander weer op stoom kan komen: dit keer bleven we kalm doen waar we goed in zijn. Timo stond eerste helft in de spits. Niet omdat hij onze meest scorende en technische speler is, nee, maar omdat als Timo eenmaal op dreef is hij een plaaggeest voor de tegenstander kan zijn. Ik mag het eigenlijk niet in een pupillenverslag zeggen, maar Timo kan oorlog maken en heeft onvermoede loopacties in zich. Het kwam er helemaal uit. We kwamen weer op 2-1 voorsprong door die heerlijke vrije trap van Maas, zie hierboven. Vlak voor rust zelfs op 3-1 nadat Sem wederom werd gelanceerd en bijna een kopie van z’n eerste goal scoorde. Wat een genot!

Rafi deed wat Thomas en ik heel graag zien: controlerend achterin, achterballen en vrije trappen naar voren pegelen, spelers neer zetten, en héél, héél erg veel ballen afpakkend. Rafi, ik vind dat je werkelijk perfect voetbalt, een aanvoerder waardig. De enige waar ik voor een wedstrijd nooit iets tegen hoef te zeggen is Jip. Nou, dat weten jullie inmiddels wel: Jip hoeft niet geïnstrueerd te worden, niet achter de broek aangezeten: doet op een heel volwassen manier precies wat er moet gebeuren. En als het lijkt alsof `ie alleen maar hard kan werken: onzin, de balcontrole wordt ook steeds beter. Klasse! Dries is een middenvelder die ik graag achter zie voetballen. Misschien jammer, maar Dries is iemand die in ons team daar goed tot z’n recht komt: heel veel balcontact en loopacties heeft `ie daar. Als Dries zoals gisteren de concentratie te pakken heeft is `ie puur goud waard voor de ploeg. Flint, onze SAS commando: eigenlijk net als Jip iemand die je niet hoeft te vertellen wat er verwacht wordt. Net als Rafi heeft `ie een oog voor het moment waarop er ingegrepen moet worden. Ook een genot om zo’n speler in het team te hebben. Sem voetbalde vanuit het middenveld. Hij krijgt daar iets meer vrijheid dan de anderen om zijn specifieke loopacties te maken: zaterdag resulterend in gevaarlijke acties en twee weergaloze goals. En tsja, in de laatste seconden een bal op de paal… Sem uit z’n dak. Hoort niet, maar wel begrijpelijk na op power en souplesse de winst zo aan je neus te zien voorbij gaan. Sem, spaar je energie voor nieuwe acties: zo blijf jij een zekerheidje kwa goals. Iza zet Thomas en mij steeds voor het blok: we weten dat we geen betere keeper hebben, maar tegelijkertijd is ze bloedje fanatiek en krachtig op het middenveld. Net als Sem heeft ze extreem veel diepgang, en gaat er altijd dreiging van haar uit. Prachtige tweede helft Iza!

Spelers, fantastisch gespeeld! Volgende week krijgen we een loodzware tegenstander, TOB. Hoewel het misschien onmogelijk lijkt gaan we proberen er dan nog een schepje bovenop te doen. Zoals jullie merken verlangen we iets meer van jullie dan in het begin van het seizoen, maar kijk eens aan wat het resultaat is!

Dit zie ik altijd zo graag: compact spelen, niemand die verzaakt. Klasse!

Pressie spelen. Hier zie je ook waarom we Sem op het middenveld hebben gezet: veel meer betrokken bij het spel, en hij blijft gewoon scoren. Timo precies doende met waarom hijin de spits stond: jagen!

Dries had een muis gevonden. Met 3-1 voorsprong moesten we even ontladen, hoe gaat dat beter dan met een anatomische les van Tijn, z’n vader.

Close-up van Jip. Vrat ‘t gras op!

Ik heb helaas geen foto van de vrije trap van Maas. Stond zelf te juichen…

De derde helft.

135
135