21sep2007
 

Voetbal & Seks

#195 – september 2007

“Ik vond het wat rommelig gaan, vandaag,” zegt Anton. Arthur en Corazón staren zwijgend naar hun lege bierflesjes op de toog. Van achter hen klinkt het gezellige geroezemoes van de jongens van TABA 4 van wie ze net zo dramatisch verloren hebben. “Nog een pilsje dan maar?” vraagt Corazón. Zonder het antwoord af te wachten steekt hij drie vingers op in de richting van Werner. “We moeten nog een beetje zoeken naar de nieuwe spelpatronen, zo met al die nieuwe spelers,” zegt Arthur terwijl Werner de verse flesjes voor hun neus zet. “En we misten onze spelverdelers Freek en Koen,” vult Anton aan. “En onze spits Pieter,” zegt Corazón snel. Zelf was hij die middag de midmid geweest. Dan komt Milton bij hen zitten. “Ik heb het laatste stuk van de wedstrijd gezien; jullie hadden echt het beste van het spel, hoor” “Maar Milton, we hebben met 3-0 verloren!” roept Corazón wanhopig. “En waarom was jij er eigenlijk niet; je zou toch meedoen?” vraagt Arthur. “Ja, ik was al bij de poort, maar toen vroeg het eerste me of ik bij hen wou komen vlaggen en dat heb ik toen maar gedaan,” antwoordt Milton.

Vol ongeloof staren de anderen hem aan. Met een brede glimlach komt Pieter de kantine binnen en loopt naar het viertal toe. “Pieter, hoe ging het bij het eerste?” vraagt Corazón. “Euh, nou, ik speel natuurlijk liever met jullie, vanzelfsprekend, maar het ging best goed, hoor,” antwoordt Pieter om vervolgens te vragen: “Komen die jonge jongens nu eigenlijk voortaan bij ons spelen?” “Voorlopig in elk geval wel,” antwoordt Corazón, “het vriendenteamcultuurtje moet maar eens doorbroken worden nu er steeds meer A-spelers naar de senioren doorstromen.” “Wel vreemd dat dat nu juist vanuit ons team gaat gebeuren, terwijl wij toch het vriendenteam bij uitstek zijn,” zegt Anton.

Pieter reageert enthousiast. “Sociaal-politieke doorbraken worden vaak geïmplementeerd door actoren waarvan je het minst verwacht, omdat deze bij uitstek een brede consensus kunnen creëren over de te nemen maatregelen. Neem bijvoorbeeld Nixon die de verzoeningspolitiek met China in gang heeft gezet.” “Een hele geruststelling, we zijn in elk geval niet de enigen,” zegt Arthur. “Willen jullie nog een biertje om jullie verdriet weg te spoelen?” Wil van TABA 4 slaagt er in deze vraag te stellen zonder enig spoor van cynisme in zijn stem. Werner zet de pilsjes op de toog. “Die jonge jongens van jullie waren goed; een verrijking van jullie team,” zegt Wil. De anderen beamen het. Ze proosten. “Op het begin van het seizoen!” roepen ze.

Rolando de Corazón

87