10okt2005
 

Voetbal & Sneks

#009 – oktober 2005

Het was op een zchitterende zaterdagochtend, ergens begin september, dat we voor het eerst dit seizoen weer met z’n allen gezellig aan het redderen waren. Het krioelde van de voetballers, ouders, opa’s en oma’s. Velden, terras en kantine stampvol.

Plots, zo rond het middaguur, stond ze daar. Die gedrongen, uit duizenden herkenbare figuur. Confectie en coupe correct. Het was alsof haar TABA-seizoenswekkertje was afgegaan: ‘Janny, werk aan de winkel in de keuken’. Niemand die een beroep op haar had gedaan, niemand die haar had ingeroosterd. Ze was er gewoon. Soeverein als altijd stapte ze de kantine binnen, riep voor het eerst dit seizoen ’Wat een zootje!’ en vervolgde hoofdschuddend haar weg naar de keuken. Het gefoeter kon beginnen, want tante Janny was binnen.

En nu wordt ze 80.

Tante Janny is de laatste uit de kernmacht van oud-gedienden. Jarenlang bestierde ze de kantine, samen met wijlen Ome Harry en Tante Greta. Kijk maar eens naar het schilderij, naast de bar in de kantine: een uniek trio, vereeuwigd op linnen. Tante Janny is vergroeid met de club. Dat geldt ook haar, dat geldt voor haar familie. Getalenteerde zoons, kleinzoons en schoondochter voetballen, trainen en besturen nog altijd mee. En Tante Janny maakt lekkere sneks.

Uiteraard was vroeger alles beter, vraag het maar aan Tante Janny: ‘Vroeger kwamen we eens per maand op maandagochtend met een aantal huisvrouwen naar de kantine. Dan gaven we de keuken een flinke beurt. Pot koffie op tafel, gezellig. Waarom gebeurt dat nu niet meer?’ Tja, weet ik veel. Maar het is nu toch ook best leuk? ‘Jawel, maar die gezelligheid van vroeger, die is weg.’ Daar valt geen speld tussen te krijgen.

De meesten van ons – onder wie ik zelf – ontwaakten maar heel langzaam uit hun zomersluimerstand. De kindervakanties waren nog niet afgelopen, of er moest dringend gevoetbald worden. Ik zal je niet vermoeien met de waslijst aan dingen en dingetjes die allemaal komen kijken bij het opstarten van een nieuw voetbalseizoen, maar volsta hier met de mededeling dat het best veel is. Wat is het dan fijn om zonder meer te kunnen rekenen op Tante Janny. Van harte gefeliciteerd met je 80e verjaardag en ik hoop dat je nog heel lang kritisch erelid blijft. En tussendoor van die lekkere sneks maakt!

Arturo Frituro

108